Test Bank: Human Anatomy and Physiology 10th edition Marieb, Hoehn 978-0133968224

$19.00

  • Test Bank: Human Anatomy and Physiology 10th edition Marieb, Hoehn 978-0133968224
  • Price: $19
  • Published: 2015
  • ISBN-10: 0133968227
  • ISBN-13: 978-0133968224

Description

Test Bank: Human Anatomy and Physiology 10th edition Marieb, Hoehn 978-0133968224

Human Anatomy & Physiology, 10e (Marieb)

Chapter 1   The Human Body: An Orientation

1.1   Matching Questions

Figure 1.1

Using Figure 1.1, match the following cavities:

  1. A) D
  2. B) A
  3. C) C
  4. D) B

 

1) Thoracic cavity.

Section: 1.6

Learning Outcome: 1.12

Global LO: G3

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

 

2) Cranial cavity.

Section: 1.6

Learning Outcome: 1.12

Global LO: G3

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

3) Abdominal cavity.

Section: 1.6

Learning Outcome: 1.12

Global LO: G3

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

4) Vertebral cavity.

Section: 1.6

Learning Outcome: 1.12

Global LO: G3

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

Answers: 1) C 2) B 3) A 4) D

 

Figure 1.2

 

Using Figure 1.2, match the following descriptions to the most appropriate letter on the diagram:

  1. A) E
  2. B) A
  3. C) B
  4. D) D
  5. E) C

 

5) Information about body temperature is sent through afferent pathways to the brain.

Section: 1.4

Learning Outcome: 1.7, 1.8

Global LO: G2, G3

HAPS LO: HAPS2, HAPS3

Bloom’s Level: 3 Application

6) Free nerve endings in the skin detect changes in skin temperature (getting colder).

Section: 1.4

Learning Outcome: 1.7, 1.8

Global LO: G2, G3

HAPS LO: HAPS2, HAPS3

Bloom’s Level: 3 Application

 

7) Appropriate response information is sent through efferent pathways.

Section: 1.4

Learning Outcome: 1.7, 1.8

Global LO: G2, G3

HAPS LO: HAPS2, HAPS3

Bloom’s Level: 3 Application

 

 

8) A change in the temperature of the external environment (getting colder).

Section: 1.4

Learning Outcome: 1.7, 1.8

Global LO: G2, G3

HAPS LO: HAPS2, HAPS3

Bloom’s Level: 3 Application

 

9) Skeletal muscles respond with shivering reflex which provides heat to return the body’s temperature to a homeostatic balance or “ideal” value.

Section: 1.4

Learning Outcome: 1.7, 1.8

Global LO: G2, G3

HAPS LO: HAPS2, HAPS3

Bloom’s Level: 3 Application

 

Answers: 5) E 6) C 7) D 8) B 9) A


Match the following systems to their functions:

  1. A) Muscular
  2. B) Skeletal
  3. C) Integumentary
  4. D) Nervous

 

10) Provides the force to move bones about their joints.

Section: 1.2

Learning Outcome: 1.4

Global LO: G2, G7

HAPS LO: HAPS2, HAPS5

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

11) Responds to environmental changes by transmitting electrical impulses.

Section: 1.2

Learning Outcome: 1.4

Global LO: G2, G7

HAPS LO: HAPS2, HAPS5

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

12) Provides a ridged framework to support the body and stores minerals.

Section: 1.2

Learning Outcome: 1.4

Global LO: G2, G7

HAPS LO: HAPS2, HAPS5

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

13) Prevents water loss, entry of germs into the body and synthesizes vitamin D.

Section: 1.2

Learning Outcome: 1.4

Global LO: G2, G7

HAPS LO: HAPS2, HAPS5

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

Answers: 10) A 11) D 12) B 13) C


Match the following systems to their functions:

  1. A) Lymphatic
  2. B) Endocrine
  3. C) Immune
  4. D) Cardiovascular

 

14) Controls the body with chemical molecules called hormones.

Section: 1.2

Learning Outcome: 1.4

Global LO: G2, G7

HAPS LO: HAPS2, HAPS5

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

15) Delivers oxygen and nutrients to the tissues.

Section: 1.2

Learning Outcome: 1.4

Global LO: G2, G7

HAPS LO: HAPS2, HAPS5

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

16) Produces antibodies that attach to foreign substances.

Section: 1.2

Learning Outcome: 1.4

Global LO: G2, G7

HAPS LO: HAPS2, HAPS5

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

17) Removes and filters excess fluid from tissues.

Section: 1.2

Learning Outcome: 1.4

Global LO: G2, G7

HAPS LO: HAPS2, HAPS5

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

Answers: 14) B 15) D 16) C 17) A


Match the following examples of feedback mechanisms:

  1. A) Negative feedback
  2. B) Positive feedback

 

18) Used for changes in blood glucose levels.

Section: 1.4

Learning Outcome: 1.7, 1.8

Global LO: G2, G3

HAPS LO: HAPS2, HAPS3

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

19) Used for changes in blood pressure.

Section: 1.4

Learning Outcome: 1.7, 1.8

Global LO: G2, G3

HAPS LO: HAPS2, HAPS3

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

20) Used for blood clotting.

Section: 1.4

Learning Outcome: 1.7, 1.8

Global LO: G2, G3

HAPS LO: HAPS2, HAPS3

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

21) Used for childbirth.

Section: 1.4

Learning Outcome: 1.7, 1.8

Global LO: G2, G3

HAPS LO: HAPS2, HAPS3

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

Answers: 18) A 19) A 20) B 21) B


Match the following systems and organs:

  1. A) Respiratory
  2. B) Endocrine
  3. C) Digestive
  4. D) Urinary
  5. E) Cardiovascular

 

22) Arteries, veins, heart.

Section: 1.2

Learning Outcome: 1.4

Global LO: G2, G7

HAPS LO: HAPS2, HAPS5

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

23) Trachea, bronchi, alveoli.

Section: 1.2

Learning Outcome: 1.4

Global LO: G2, G7

HAPS LO: HAPS2, HAPS5

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

24) Adrenal glands, pancreas, pituitary.

Section: 1.2

Learning Outcome: 1.4

Global LO: G2, G7

HAPS LO: HAPS2, HAPS5

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

25) Esophagus, large intestine, rectum.

Section: 1.2

Learning Outcome: 1.4

Global LO: G2, G7

HAPS LO: HAPS2, HAPS5

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

26) Kidneys, bladder, ureters.

Section: 1.2

Learning Outcome: 1.4

Global LO: G2, G7

HAPS LO: HAPS2, HAPS5

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

Answers: 22) E 23) A 24) B 25) C 26) D


Match the following cavities and organs:

  1. A) Abdominopelvic
  2. B) Cranial
  3. C) Thoracic

 

27) Stomach.

Section: 1.6

Learning Outcome: 1.12

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

28) Heart.

Section: 1.6

Learning Outcome: 1.12

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

29) Uterus.

Section: 1.6

Learning Outcome: 1.12

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

30) Brain.

Section: 1.6

Learning Outcome: 1.12

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

31) Lungs.

Section: 1.6

Learning Outcome: 1.12

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

Answers: 27) A 28) C 29) A 30) B 31) C


Match the following regional terms and common terms:

  1. A) Brachial
  2. B) Gluteal
  3. C) Thoracic
  4. D) Patellar
  5. E) Cephalic

 

32) Arm.

Section: 1.5

Learning Outcome: 1.11

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

33) Buttock.

Section: 1.5

Learning Outcome: 1.11

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

34) Head.

Section: 1.5

Learning Outcome: 1.11

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

35) Knee (anterior aspect).

Section: 1.5

Learning Outcome: 1.11

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

36) Chest.

Section: 1.5

Learning Outcome: 1.11

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

Answers: 32) A 33) B 34) E 35) D 36) C


Match the regional/directional terms and examples:

  1. A) Proximal
  2. B) Anterior
  3. C) Distal
  4. D) Medial
  5. E) Lateral

 

37) The bridge of the nose is ________ to the left eye.

Section: 1.5

Learning Outcome: 1.11

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

38) The upper arm is ________ to the forearm.

Section: 1.5

Learning Outcome: 1.11

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

39) The lungs are ________ to the heart.

Section: 1.5

Learning Outcome: 1.11

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

40) The fingers are ________ to the wrist.

Section: 1.5

Learning Outcome: 1.11

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

41) The stomach is ________ to the spine.

Section: 1.5

Learning Outcome: 1.11

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

Answers: 37) D 38) A 39) E 40) C 41) B

 

 

1.2   True/False Questions

 

1) Positive feedback mechanisms tend to enhance the original stimulus so that the response is accelerated.

Answer: TRUE

Section: 1.4

Learning Outcome: 1.8

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1, HAPS3

Bloom’s Level: 3 Application

2) Digital Subtraction Angiography (DSA) imaging is most useful in discovering obstructed blood supplies in organs and tissues.

Answer: TRUE

Section: 1.5

Learning Outcome: 1.8

Global LO: G9

HAPS LO: HAPS6, HAPS7

Bloom’s Level: 3 Application

 

3) The elbow is proximal to the shoulder.

Answer: FALSE

Section: 1.5

Learning Outcome: 1.11

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

4) The part of the serous membrane that lines the peritoneal cavity wall is called visceral peritoneum.

Answer: FALSE

Section: 1.6

Learning Outcome: 1.12

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

5) A major function of serous membranes is to decrease friction.

Answer: TRUE

Section: 1.6

Learning Outcome: 1.12

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS2

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

 

6) The right hypochondriac region contains the majority of the stomach.

Answer: FALSE

Section: 1.6

Learning Outcome: 1.12

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

7) Lungs carry out an excretory function.

Answer: TRUE

Section: 1.2

Learning Outcome: 1.4

Global LO: G2, G7

HAPS LO: HAPS2

Bloom’s Level: 2 Comprehension

8) Embryology concerns the structural changes that occur in an individual from conception through old age.

Answer: FALSE

Section: 1.1

Learning Outcome: 1.1

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

9) A tissue consists of groups of similar cells that have a common function.

Answer: TRUE

Section: 1.2

Learning Outcome: 1.3

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

10) It is important for any organism to maintain its boundaries, so that its internal environment remains distinct from the external environment surrounding it.

Answer: TRUE

Section: 1.3

Learning Outcome: 1.5

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS2

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

 

11) Without some sort of negative feedback mechanism, it would be impossible to keep our body chemistry in balance.

Answer: TRUE

Section: 1.4

Learning Outcome: 1.8

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1, HAPS3

Bloom’s Level: 3 Application

 

12) Responsiveness or irritability is the ability to sense changes in the environment and then respond to them.

Answer: TRUE

Section: 1.3

Learning Outcome: 1.5

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

13) The epigastric region is superior to the umbilical region.

Answer: TRUE

Section: 1.6

Learning Outcome: 1.13

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

1.3   Multiple Choice Questions

 

1) Histology would be best defined as a study of ________.

  1. A) tissues
  2. B) the gross structures of the body
  3. C) cell chemistry
  4. D) cells

Answer: A

Section: 1.1

Learning Outcome: 1.1

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

2) The study of large body structures, visible to the naked eye, such as the heart is called ________ anatomy.

  1. A) microscopic
  2. B) gross
  3. C) systemic
  4. D) developmental

Answer: B

Section: 1.1

Learning Outcome: 1.1

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

3) Generally what is the result of the negative feedback process?

  1. A) to keep the body’s blood sugar level high
  2. B) to control body movement
  3. C) to regulate excretion via the kidneys
  4. D) to maintain homeostasis

Answer: D

Section: 1.4

Learning Outcome: 1.8

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1, HAPS3

Bloom’s Level: 3 Application

 

4) The coxal joint is most likely found in ________ region of the body.

  1. A) hip
  2. B) hand
  3. C) foot
  4. D) groin

Answer: A

Section: 1.5

Learning Outcome: 1.11

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 3 Application

 

5) A structure that is composed of two or more tissue types that work together to perform specific functions for the body is a(n) ________.

  1. A) complex tissue
  2. B) organ
  3. C) complex cell
  4. D) organ system

Answer: B

Section: 1.2

Learning Outcome: 1.3

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1, HAPS2

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

6) A good example of a positive feedback mechanism would be ________.

  1. A) enhancement of labor contractions
  2. B) body temperature regulation
  3. C) blood calcium level regulation
  4. D) regulating glucose levels in the blood

Answer: A

Section: 1.4

Learning Outcome: 1.8

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1, HAPS3

Bloom’s Level: 3 Application

 

7) Which of the following organs or structures would be found in the left iliac region?

  1. A) liver
  2. B) appendix
  3. C) intestines
  4. D) stomach

Answer: C

Section: 1.6

Learning Outcome: 1.13

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS2

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

8) The parietal pleura would represent a serous membrane ________.

  1. A) lining the abdominal cavity
  2. B) covering the heart
  3. C) covering individual lungs
  4. D) lining the thoracic cavity

Answer: D

Section: 1.6

Learning Outcome: 1.12

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS2

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

9) Which one of the following systems responds fastest to environmental stimuli?

  1. A) immune
  2. B) lymphatic
  3. C) muscular
  4. D) nervous

Answer: D

Section: 1.2

Learning Outcome: 1.4

Global LO: G2, G7

HAPS LO: HAPS2, HAPS5

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

10) Choose the anatomical topic and definition that is not correctly matched.

  1. A) Cytology: study of the structures in a particular region.
  2. B) Microscopic anatomy: study of structures too small to be seen by the naked eye.
  3. C) Embryology: study of the changes in an individual from conception to birth.
  4. D) Gross anatomy: study of structures visible to the eye.

Answer: A

Section: 1.1

Learning Outcome: 1.1

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

11) Homeostasis is the condition in which the body maintains ________.

  1. A) a dynamic state within an unlimited range, depending on circumstances
  2. B) a relatively stable internal environment, within limits
  3. C) the lowest possible energy usage
  4. D) a static state with no deviation from preset points

Answer: B

Section: 1.4

Learning Outcome: 1.7

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1, HAPS3

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

12) In which body cavities are the lungs located?

  1. A) pleural, dorsal, and abdominal
  2. B) pleural, ventral, and thoracic
  3. C) pericardial, ventral, and thoracic
  4. D) mediastinal, thoracic, and ventral

Answer: B

Section: 1.6

Learning Outcome: 1.12

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS2

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

13) Place the following in correct sequence from simplest to most complex:

  1. molecules
  2. atoms
  3. tissues
  4. cells
  5. organs
  6. A) 1-2-4-3-5
  7. B) 2-1-4-3-5
  8. C) 1-2-3-4-5
  9. D) 2-1-3-4-5

Answer: B

Section: 1.2

Learning Outcome: 1.3

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1, HAPS2

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

14) Which of the following imaging devices would best localize a tumor in a person’s brain?

  1. A) PET
  2. B) DSA
  3. C) MRI
  4. D) X ray

Answer: C

Section: 1.5

Learning Outcome:

Global LO: G9

HAPS LO: HAPS6, HAPS7

Bloom’s Level: 3 Application

 

15) Which of these is not part of the dorsal cavity?

  1. A) spinal cord
  2. B) cranial cavity
  3. C) thoracic cavity
  4. D) vertebral cavity

Answer: C

Section: 1.6

Learning Outcome: 1.12

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS2

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

16) In which quadrant of the abdominopelvic cavity is the stomach located?

  1. A) left upper quadrant
  2. B) right upper quadrant
  3. C) right lower quadrant
  4. D) left lower quadrant

Answer: A

Section: 1.6

Learning Outcome: 1.13

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS2

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

17) Which of the following statements is the most correct regarding homeostatic imbalance?

  1. A) It is considered the cause of most diseases.
  2. B) Positive feedback mechanisms are overwhelmed.
  3. C) Negative feedback mechanisms are functioning normally.
  4. D) The internal environment is becoming more stable.

Answer: A

Section: 1.4

Learning Outcome: 1.8

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1, HAPS3

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

18) The term pollex refers to the ________.

  1. A) fingers
  2. B) thumb
  3. C) great toe
  4. D) calf

Answer: B

Section: 1.5

Learning Outcome: 1.11

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

19) The dorsal body cavity is the site of which of the following?

  1. A) liver
  2. B) brain
  3. C) intestines
  4. D) lungs

Answer: B

Section: 1.6

Learning Outcome: 1.12

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

20) Select the most correct statement.

  1. A) Organ systems can be composed of cells or tissues, but not both.
  2. B) The immune system is closely associated with the lymphatic system.
  3. C) Organ systems operate independently of each other to maintain life.
  4. D) The endocrine system is not a true structural organ system.

Answer: B

Section: 1.2

Learning Outcome: 1.3

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1, HAPS2

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

21) One of the functional characteristics of life is excitability or responsiveness. This refers to ________.

  1. A) the necessity for all organisms to reproduce
  2. B) sensing changes in the environment and then reacting or responding to them
  3. C) indigestible food residues stimulating the excretory system
  4. D) the nervous system causing all living things to sometimes experience anger

Answer: B

Section: 1.3

Learning Outcome: 1.5

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS2

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

22) Which of the following are survival needs of the body?

  1. A) nutrients, water, growth, and reproduction
  2. B) nutrients, water, atmospheric pressure, and oxygen
  3. C) nutrients, water, movement, and reproduction
  4. D) water, atmospheric pressure, growth, and movement

Answer: B

Section: 1.3

Learning Outcome: 1.5

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS2

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

23) What is a vertical section through the body, dividing it into left and right, called?

  1. A) frontal
  2. B) transverse
  3. C) regional
  4. D) sagittal

Answer: D

Section: 1.5

Learning Outcome: 1.11

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

24) What is a vertical section through the body, dividing it into anterior and posterior regions called?

  1. A) median
  2. B) sagittal
  3. C) frontal
  4. D) transverse

Answer: C

Section: 1.5

Learning Outcome: 1.11

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

25) The body cavities that protect the nervous system are located in the ________ cavity.

  1. A) ventral
  2. B) cranial
  3. C) dorsal
  4. D) vertebral
  5. E) thoracic

Answer: C

Section: 1.6

Learning Outcome: 1.12

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

26) Which of the following describes the operation of the heart and blood vessels?

  1. A) systemic anatomy
  2. B) cardiovascular anatomy
  3. C) cardiovascular physiology
  4. D) systemic physiology

Answer: C

Section: 1.1

Learning Outcome: 1.1

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 3 Application

 

27) It is wise to study anatomy alongside with physiology because ________.

  1. A) it makes for more efficient use of students’ and teachers’ time
  2. B) physiology is only explainable in terms of the underlying anatomy
  3. C) anatomy and physiology are practically the same thing
  4. D) to understand anatomy requires complete understanding of physiology

Answer: B

Section: 1.1

Learning Outcome: 1.2

Global LO: G2, G7

HAPS LO: HAPS2

Bloom’s Level: 4 Analysis

 

28) The study of anatomy and physiology assumes and describes a healthy body. Select the description below that does NOT explain why this approach is useful.

  1. A) Study of a healthy body is less intimidating and more familiar new students.
  2. B) A healthy body provides a common standard to compare to.
  3. C) A healthy body establishes what “normal” is.
  4. D) Study of a healthy body provides a foundation for a more complete understanding of all human bodies.

Answer: A

Section: 1.1

Learning Outcome: 1.2

Global LO: G2, G7

HAPS LO: HAPS2

Bloom’s Level: 6 Evaluation

 

29) One of the descriptions below is from the perspective of anatomical study, the rest are from a physiological perspective. Select the description below that comes from an anatomical perspective.

  1. A) The extremely thin tissue (simple squamous epithelium) of the lungs allows for the quick diffusion of respiratory gases into and out of the body.
  2. B) The direction of blood flow through the heart is directed by one way valves.
  3. C) The cell-to-cell connections between heart (cardiac) muscle cells are strong. They hold the tissue together for a life time of forceful contractions.
  4. D) The innermost lining of the lungs is composed primarily of a thin tissue called simple squamous epithelium.

Answer: D

Section: 1.1

Learning Outcome: 1.1

Global LO: G2, G7

HAPS LO: HAPS1, HAPS2

Bloom’s Level: 4 Analysis

 

30) One of the descriptions below is from the perspective of physiological study, the rest are from an anatomical perspective. Select the description below that comes from physiological perspective.

  1. A) The pancreas lies deep to the stomach within the abdominal cavity.
  2. B) The skull is formed by 22 facial and cranial bones.
  3. C) The contraction of smooth muscle in blood vessels (vasoconstriction) can reduce the flow of blood through the vessel.
  4. D) The chambers of the heart and blood vessels leading to and from the heart are separated by valves composed of fibrous connective tissue.

Answer: C

Section: 1.1

Learning Outcome: 1.1

Global LO: G2, G7

HAPS LO: HAPS1, HAPS2

Bloom’s Level: 4 Analysis

 

31) Which of the following is the best explanation for why cells are considered the smallest units of living things.

  1. A) Cells are the simplest structure to fit all of the characteristic necessary to be considered alive.
  2. B) Cells have the ability to reproduce identical copies of themselves in a process called mitosis.
  3. C) Cells are highly ordered and complex.
  4. D) Cells cannot be seen with the naked eye and are considered microscopic.

Answer: A

Section: 1.2, 1.3

Learning Outcome: 1.3, 1.5

Global LO: G2

HAPS LO: HAPS1, HAPS2

Bloom’s Level: 4 Analysis

 

32) Prevention of water loss is a necessary function for life that would best fit in the category of ________.

  1. A) metabolism
  2. B) responsiveness
  3. C) maintaining boundaries
  4. D) excretion

Answer: C

Section: 1.3

Learning Outcome: 1.5

Global LO: G2

HAPS LO: HAPS1, HAPS2

Bloom’s Level: 3 Application

 

33) Anabolic reactions are chemical reactions of the body that build things, make them bigger or more complex. Catabolic reactions break things down making them smaller or less complex. If the rate of anabolic reaction in the body is much faster than the rate of catabolic reactions which of the following necessary life function will be accomplished?

  1. A) digestion
  2. B) responsiveness
  3. C) growth
  4. D) movement

Answer: C

Section: 1.3

Learning Outcome: 1.5

Global LO: G2

HAPS LO: HAPS1, HAPS2

Bloom’s Level: 4 Analysis

 

34) Anatomical position is important because ________.

  1. A) it allows a common point of reference for body position to help communicate anatomical relationships
  2. B) it provides the greatest circulation to the extremities
  3. C) it allows diagrams within textbooks to display a greater surface area of the body with one simple diagram
  4. D) it is the position most comfortable to hospital patients

Answer: A

Section: 1.5

Learning Outcome: 1.10a

Global LO: G2, G7

HAPS LO: HAPS2, HAPS6

Bloom’s Level: 4 Analysis

 

35) Positive feedback differs from negative feedback because ________.

  1. A) positive feedback is critical to health while negative feedback serves only to alert us to potential health threats
  2. B) positive feedback is generally beneficial while negative feedback is typically harmful
  3. C) positive feedback tends to enhance the triggering stimulus while negative feedback tends to return the body to a homeostatic balance or “ideal” level
  4. D) positive feedback provides moment-to-moment wellbeing while negative feedback causes a cascade effect

Answer: C

Section: 1.4

Learning Outcome: 1.8

Global LO: G2, G7

HAPS LO: HAPS1, HAPS3

Bloom’s Level: 3 Application

 

36) When a baby suckles at its mother’s breast the stimulus at the breast is sent to the mother’s brain (a region called the hypothalamus). The brain responds by releasing hormones to stimulate the production and the ejection of milk from the breast. This helps the newborn to receive nourishment and encourages more suckling. This example is best described as a ________.

  1. A) negative feedback
  2. B) necessary life function
  3. C) loss of homeostasis
  4. D) positive feedback

Answer: D

Section: 1.4

Learning Outcome: 1.8

Global LO: G2, G7

HAPS LO: HAPS1, HAPS3

Bloom’s Level: 3 Application

 

37) Some of the nerve endings in the skin are sensitive to changes in temperature. They are part of a negative feedback mechanism regulating body temperature. These nerve endings represent a(n) ________ in the negative feedback mechanism.

  1. A) receptor
  2. B) control center
  3. C) homeostatic balance or “ideal” value
  4. D) effector

Answer: A

Section: 1.4

Learning Outcome: 1.8

Global LO: G2, G7

HAPS LO: HAPS1, HAPS3

Bloom’s Level: 3 Application

 

38) You are asked to take a person’s heart rate at the popliteal pulse point. You will look for this pulse ________.

  1. A) on the palmar side of the hand
  2. B) in the distal end of the lower leg
  3. C) on the posterior side of the knee
  4. D) at the posterior side of the wrist

Answer: C

Section: 1.5

Learning Outcome: 1.11

Global LO: G2, G7

HAPS LO: HAPS1, HAPS6

Bloom’s Level: 3 Application

 

39) You are told to take an axillary temperature on a small child. You will place the thermometer ________.

  1. A) in the armpit
  2. B) in the rectum
  3. C) under the tongue
  4. D) on the forehead

Answer: A

Section: 1.5

Learning Outcome: 1.11

Global LO: G2, G7

HAPS LO: HAPS1, HAPS6

Bloom’s Level: 3 Application

 

40) You are asked to draw blood from the median cubital vein. You will search for this vein in the ________.

  1. A) lateral side of the foot
  2. B) proximal arm
  3. C) anterior side of the elbow
  4. D) hand

Answer: C

Section: 1.5

Learning Outcome: 1.11

Global LO: G2, G7

HAPS LO: HAPS1, HAPS6

Bloom’s Level: 3 Application

 

41) The thoracic cavity contains the ________. It is found ________ to the vertebral cavity.

  1. A) stomach and liver: superficial
  2. B) heart and lungs: anterior
  3. C) digestive viscera: inferior
  4. D) kidneys and spleen: deep

Answer: B

Section: 1.5

Learning Outcome: 1.11

Global LO: G2

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 3 Application

 

 

1.4   Short Answer Questions

 

1) Similar cells that have a common function are called ________.

Answer: tissues

Section: 1.2

Learning Outcome: 1.3

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

2) What does the “principle of complementarity of structures and function” mean?

Answer: What a structure can do depends on its specific form, or “structure determines function.”

Section: 1.1

Learning Outcome: 1.2

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS2

Bloom’s Level: 4 Analysis

 

3) The term that describes the back of the elbow is ________.

Answer: olecranal

Section: 1.5

Learning Outcome: 1.11

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

4) The term that describes the neck region is ________.

Answer: cervical

Section: 1.5

Learning Outcome: 1.11

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

5) The heart is ________ to the lungs.

Answer: medial

Section: 1.5

Learning Outcome: 1.11

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

6) ________ is explained by chemical and physical principles and is concerned with the function of specific organs or organic systems.

Answer: Physiology

Section: 1.1

Learning Outcome: 1.1

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

7) What is a dynamic equilibrium of your internal environment termed?

Answer: homeostasis

Section: 1.4

Learning Outcome: 1.8

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS3

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

8) Which cavity contains the bladder, some reproductive organs, and the rectum?

Answer: pelvic

Section: 1.6

Learning Outcome: 1.12

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

9) What is the serous membrane that covers the intestines called?

Answer: visceral peritoneum

Section: 1.6

Learning Outcome: 1.12

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

10) What broad term covers all chemical reactions that occur within the body cells?

Answer: metabolism

Section: 1.3

Learning Outcome: 1.6

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

11) What is the function of the serous membranes?

Answer: They act to reduce friction and allow the organs to slide across cavity walls.

Section: 1.6

Learning Outcome: 1.12

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS2

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

12) Can lungs carry out excretory functions? Explain your answer.

Answer: Yes, carbon dioxide is a metabolic waste the lungs excrete.

Section: 1.2, 1.3

Learning Outcome: 1.4

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS5

Bloom’s Level: 3 Application

 

13) The ability to sense changes in the environment and respond to them is called ________.

Answer: responsiveness or excitability

Section: 1.3

Learning Outcome: 1.5

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS2

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

14) Why must a normal body temperature be maintained in order for chemical reactions to be continued at life-sustaining rates?

Answer: If body temperature is too low, chemical reactions slow and eventually stop. If body temperature is too high, chemical reactions speed up and body proteins lose their normal shape, resulting in loss of function.

Section: 1.3

Learning Outcome: 1.5

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS2

Bloom’s Level: 3 Application

 

15) What is the pathway between the receptor and the control center in the reflex pathway called?

Answer: afferent pathway

Section: 1.4

Learning Outcome: 1.8

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS2

Bloom’s Level: 1 Knowledge

 

16) What type of homeostatic feedback reflex is the withdrawal reflex?

Answer: negative

Section: 1.4

Learning Outcome: 1.8

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS2

Bloom’s Level: 3 Application

 

17) Why are the abdominopelvic cavity organs the most vulnerable to blunt deceleration in an automobile accident with seat belts?

Answer: The walls of the abdominal cavity are formed only by trunk muscles and are not reinforced by bone. The pelvic organs receive a somewhat greater degree of protection from the bony pelvis.

Section: 1.6

Learning Outcome: 1.12

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS2

Bloom’s Level: 4 Analysis

 

18) What is the action of all of the negative feedback mechanisms of the body?

Answer: They prevent sudden severe changes within the body.

Section: 1.4

Learning Outcome: 1.8

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS2

Bloom’s Level: 2 Comprehension

 

19) Which feedback mechanism causes the variable to deviate further and further from its original value or range?

Answer: positive feedback

Section: 1.4

Learning Outcome: 1.8

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS2

Bloom’s Level: 3 Application

 

20) What can happen when the usual negative feedback mechanisms are overwhelmed and destructive positive feedback mechanisms take over?

Answer: Homeostatic imbalances increase our risk for illness and produce the changes we associate with aging.

Section: 1.4

Learning Outcome: 1.8

Global LO: G2

HAPS LO: HAPS4

Bloom’s Level: 4 Analysis

 

21) Which body system would be most affected by a lower than normal atmospheric pressure?

Answer: respiratory system

Section: 1.2

Learning Outcome: 1.4

Global LO: G2

HAPS LO: HAPS4

Bloom’s Level: 4 Analysis

 

22) Describe the overlap in function between the cardiovascular system and respiratory system. In other words, describe how they work together.

Answer: The blood is provided a consistent supply of oxygen from the lungs while the circulatory system delivers carbon dioxide which will be removed from the body by the respiratory system.

Section: 1.2

Learning Outcome: 1.4

Global LO: G2, G7

HAPS LO: HAPS2, HAPS5

Bloom’s Level: 5 Synthesis

 

23) Describe the overlap in function between the muscular system and skeletal system. In other words, describe how they work together.

Answer: The skeleton provides the ridged frame work (levers) for muscles to attach to. Muscles provide the force to move the bones about the joints.

Section: 1.2

Learning Outcome: 1.4

Global LO: G2, G7

HAPS LO: HAPS2, HAPS5

Bloom’s Level: 5 Synthesis

 

24) The integumentary system helps to maintain a boundary between the internal and external environment. Give an example of something that is prevented entry to the body and an example of something prevented from escaping the body by the integumentary system.

Answer: The integument prevents entry of pathogens (germs, viruses, bacteria) OR harmful chemicals. The integumentary system prevents water (body fluid) loss.

Section: 1.2

Learning Outcome: 1.4

Global LO: G2, G7

HAPS LO: HAPS2, HAPS5

Bloom’s Level: 5 Synthesis

 

25) Describe the opposing ways that the muscular system and integumentary system act as effectors in the regulation of body temperature.

Answer: The integument cools the body through sweat while the muscular system warms the body by shivering.

Section: 1.2

Learning Outcome: 1.4

Global LO: G2, G7

HAPS LO: HAPS2, HAPS5

Bloom’s Level: 5 Synthesis

 

 

1.5   Clinical Questions

 

1) A small family was traveling in its van and had a minor accident. The children in the back seats were wearing lap belts, but still sustained numerous bruises about the abdomen, and had some internal organ injuries. Why is this area more vulnerable to damage than others?

Answer: The abdominal organs are the least protected in the body because they are not surrounded by a bony covering such as the ribs, pelvis, or cranium.

Section: 1.6

Learning Outcome: 1.12

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS2

Bloom’s Level: 4 Analysis

 

2) Steve was injured in a football accident. X-ray examination showed a fracture underlying his left brachial deformity. What part of his body was injured?

Answer: His left upper arm

Section: 1.5

Learning Outcome: 1.11

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 3 Application

 

3) The nurse charted: “Patient has an open wound located on lateral aspect of leg.” Describe where the wound is located.

Answer: The wound is located on the outer side of the leg, the peroneal or fibular area.

Section: 1.5

Learning Outcome: 1.11

Global LO: G7

HAPS LO: HAPS1

Bloom’s Level: 3 Application

Test Bank: Human Anatomy and Physiology 10th edition Marieb, Hoehn 978-0133968224